Львівський фаховий коледж харчової і переробної промисловості

Інформаційно-тематична виставка
«Стабільність Конституції – стабільність держави»

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу конституція-web.jpg

З нагоди 25-ої річниці Конституції України у бібліотеці  ВСП» ЛФКХПП НУХТ» підготовлена інформаційно-тематична виставка: «Стабільність Конституції – стабільність держави»,  на якій представлена література, що надає можливість кожному ознайомитися з важливим значенням Конституції, в якій закріплено право українського народу мати власну державу, дається відповідь на питання, якою ця держава буде, які шляхи її розвитку. Виставка експонує збірники наукових праць, навчальні посібники та матеріали наукових конференцій, присвячені ухваленню Основного Закону.

28 червня Україна відзначає державне свято — День Конституції України.

Депутати працювали над проектом, залишаючись у сесійній залі всю ніч з 27 на 28 червня. Парламентарії врахували зауваження Президента України, а також підтримали всі спірні статті проекту — про державні символи в України, про державну українську мову, про право приватної власності в Україні. Прийняття конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність.

Прийняття Основного Закону було найважливішим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету нашої держави на світовій арені.

У різні періоди існування українського народу були спроби отримати юридичне оформлення держави.  Ще в період Київської Русі на віче укладалися договори між князем і народом, князем і його дружиною, що відображено в різних редакціях «Руської правди».  У новий час особливу роль у формуванні конституційних ідей в Україні відіграла Конституція, створена Пилипом Орликом в 1710 році, ставши в Європі першим подібним документом.

Конституція – це основний державний документ, який визначає державний устрій, порядок і принципи функціонування органів влади, виборчу систему, права й обов’язки держави, суспільства та громадян.

Пам’ятаймо слова Михайла Коцюбинського: «Я ще можу не противитись, коли ображають мене як людину, але коли ображають мiй народ, мою мову, мою культуру, як же я можу не реагувати на це?»  Тому сила Конституції повністю полягає в рішучості кожного громадянина захищати її. Зробімо свій внесок в цей захист!