Львівський фаховий коледж харчової і переробної промисловості

Флешмоб «До лиця вишиванка, тобі до лиця»

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу 3zub4.jpg

У культурі кожного народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. В Україні таким символом є вишиванка – своєрідний унікальний код українського етносу з зашифрованими оберегами та знаками. День вишиванки – поки ще не офіційне і відносно молоде, але таке улюблене народне свято. Одягаючи вишиванку, ми засвідчуємо нашу єдність та приналежність до української культури, її історії та традицій.

Свято було засноване в Чернівцях у 2006 році. Студенти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича запропонували ідею акції «Всесвітній день вишиванки» і прийшли одного дня в українському традиційному одязі. Спочатку акцію підтримали кілька десятків студентів і викладачів університету, але надалі свято вийшло на всеукраїнський рівень, до нього приєдналася українська діаспора по всьому світу, а також усі охочі підтримати Україну.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу 3zub3.jpg

Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив’язане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, в коледж, до школи чи садочка. 

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу 3zub1.jpg

Із самого ранку в навчальному закладі ми побачили диво-кольори та розмаїття візерунків вишиванок, які одягли наші студенти, викладачі та співробітники та долучилися до флешмобу “До лиця вишиванка, тобі до лиця”, утворивши на подвір’ї коледжу державний герб України-Тризуб.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу 3zub2.jpg

Одягнімо, друже, вишиванки —
Наш чарівний український стрій.
Не для когось, не для забаганки,
А для себе, вірний друже мій.

Одягнімо вишиванки, друже,
Як одвічний предків талісман.
Хай не буде серед нас байдужих
І один в нас буде отаман.

Одягнімо в свята і неділі,
В будень, за потреби, одягнім
І відчуєм — вороги безсилі
Зруйнувати український дім.

Одягнімо вишиванки, друже,
Хай побачить українців світ —
Молодих, відважних, дужих,
У єднанні на сто тисяч літ.